Вплив новітніх концепцій державного управління в країнах ЄС на розвиток системи соціальної роботи - Николаєва, В. І. (Ефективність державного управління, 2021)
Розглянуто досвід та інноваційні методи управління і стандартні процедури в державному управлінні країн Європейського Союзу та їх вплив на ефективність надання соціальних послуг. Зроблено аналіз розповсюдження неоліберальних політичних переконань та принципів нового державного управління (далі – NPM) у європейських країнах із початку 80-х рр. ХХ ст. і до сьогодні, що суттєво вплинуло на існуючу систему соціальної роботи. Виокремлено дієві інструменти: інформатизація, дебюрократизація, децентралізація, деінституціалізація, деконцентрація (аутсорсинг), приватизація та запровадження економічних механізмів регулювання управлінських процесів і сервісне адміністрування, які можна впровадити у реформування державного управління системою соціальної роботи в українському суспільстві.