Євроінтеграційні орієнтири формування екологічної політики в Україні в контексті сталого розвитку регіонів - Буканов, Г. М. (Ефективність державного управління, 2019)
Досліджено та визначено євроінтеграційні орієнтири і напрямки формування екологічної політики в контексті сталого розвитку регіонів в Україні. Обґрунтовано, що в контексті децентралізації державного управління посилюється роль місцевого самоврядування в управлінні екологічною сферою, а отже, і формування регіональної екологічної політики. Виокремлено такі євроінтеграційні орієнтири формування екологічної політики в Україні в контексті сталого розвитку регіонів: адаптація і приведення національного екологічного законодавства до європейських стандартів; впровадження європейського досвіду застосування економічних механізмів реалізації екологічної політики, які засновані на принципі “забруднювач платить”; запровадження системи екологічного менеджменту, механізмами якого є екологічний моніторинг, екологічна оцінка, екологічний аудит, екологічне маркування; реалізація концепції екологічного урядування у сфері реалізації екологічної політики. Охарактеризовано євроінтеграційні орієнтири формування екологічної політики в Україні в контексті сталого розвитку регіонів.