Інституціональне забезпечення прав людини в Україні в контексті сучасних європейських стандартів - Шаповалова, І. Б. (Ефективність державного управління, 2019)
Проаналізовано функціонування інституцій системи державного управління України в контексті забезпечення реалізації та захисту прав людини. Доведено, що європейський вибір ставить перед українським публічним управлінням нові завдання, що стосуються передусім подальшої демократизації суспільства, яка передбачає розширення спектру основних прав та свобод громадян. Констатовано, що державне управління в Україні здійснюється з метою адаптації інститутів громадянського суспільства до європейських стандартів: верховенства права, сталого розвитку, забезпечення пріоритетності прав і свобод у всіх сферах державної діяльності, а також зміцнення демократії. Зазначено, що усе це є необхідною умовою інтеграції України до Європейського Союзу.