Державне регулювання та підтримка сільського господарства - Шпортюк, Н. Л. (Ефективність державного управління, 2019)
Зазначено, що створення конкурентоспроможного агропродовольчого виробництва неможливо без посилення ролі держави та підтримки аграрного сектора економіки України. Визначено, що необхідність забезпечення продовольчої безпеки, низька конкурентоспроможність і продуктивність галузі, низький рівень оплати праці працівників села тощо є основними причинами держрегулювання сільського господарства. Описано, що нині є виправданим посилення регулюючого впливу з боку держави на розвиток сільської економіки, якнайшвидше впровадження відповідної програми державного регулювання і підтримки цієї важливої галузі. Зауважено, що існує необхідність істотної зміни стратегії і тактики реформ загалом, аграрної реформи зокрема, що пов’язано з посиленням державного регулювання продовольчого ринку, переорієнтацією капіталу з торгових і фінансових галузей на вкладення у виробничу сферу в АПК і залучення іноземних інвестицій. Підсумовано, що у сучасних умовах чітко простежується прагнення законодавця посилити економічні та соціальні функції державного регулювання продовольчого ринку як керованого і регульованого механізму вільного руху сільськогосподарської продукції і товарів, функціонування якого забезпечується єдиними нормами і правилами, які регулюють підприємницьку діяльність суб’єктів продовольчого ринку.