Досвід українців східної галичини у побудові системи місцевого самоврядування (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) - Панфілова, Т. О. (Ефективність державного управління, 2019)
Висвітлено складні події кінця ХІХ – початку ХХ ст., які відбувалися на теренах Східної Галичини. Йдеться про процеси, що стосуються історичного досвіду українців у побудові системи місцевого самоврядування, формування Галицького Крайового Сейму, міських, сільських органів виконавчої влади, про вічовий рух за загальне виборче право як важливий етап боротьби за становлення структур громадянського суспільства. Проаналізовано перспективи українського державoтвoрення початку ХХ ст., які переконливо вказують на наявність і готовність українства власними силами будувати кооперацію, банківську та кредитну справу, а також необхідні управлінські структури, які наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. вражали бажанням змін і давали приклад українцям по інший бік Дніпра.