Модель ефективності використання економічного механізму земель сільськогосподарського призначення - Дребот, О. І.; Сахарнацька, Л. І.; Височанська, М. Я. (Ефективність державного управління, 2018)
Проаналізовано сучасний стан використання земель сільськогосподарського призначення. Систематизовано чинники збалансованого використання земель сільськогосподарського призначення. Побудовано прогнозну багатофакторну модель, яка свідчить про те, що інвестиції поступово зростатимуть, а внесення органічних добрив, на основі врахування існуючих тенденцій, поступово будуть знижуватись і в 2018 р. буде їх припинено, оскільки це свідчить про зростання деградації ґрунту. Зауважено, що оренда земель також поступово зменшуватиметься і становитиме у 2022 р. 140,23 тис. га.