Проблеми формування та функціонування центрів комплектування та соціальної підтримки й шляхи їх вирішення - Коваль, О. В. (Ефективність державного управління, 2017)
Проаналізовано основні проблеми системи комплектування Збройних сил України військовослужбовцями служби за контрактом, основою якої протягом певного часу були територіальні центри комплектування. Доведено, що завдання як організації та проведення рекламних та пропагандистських заходів із молоддю та військовозобов’язаними щодо відбору кандидатів для вступу до ВВНЗ та ВНП ВНЗ, так і здійснення відбору громадян для проходження військової служби за контрактом на посадах рядового, сержантського і старшинського складу та служби у військовому резерві Збройних сил України були і залишаються актуальними. Зазначено про перспективний розвиток Збройних сил України за західними стандартами та реформування державної системи мобілізації і мобілізаційної підготовки на основі базових європейських підходів, який передбачає реформування та забезпечення ефективного функціонування місцевих органів військового управління, якими є військові комісаріати. Вказано на необхідність досягнення результатів реформи, але не знижуючи спроможності виконання оборонно-мобілізаційних завдань, які мають змістити акцент своєї роботи на зв’язок із населенням, оскільки без активної підтримки та зацікавленості з боку громадян виконання завдань із комплектування військ (сил) особовим складом та обслуговування населення є малоефективними.