Фундаментальні цінності нової парадигми розвитку пенсійної системи України - Мартиненко, Н. В. (Ефективність державного управління, 2018)
Розглянено цінності української нації: патріотизм, працелюбство, сім’я (сімейні цінності), що завжди були притаманними українцям і відображають сутнісні засади національного характеру. Перелічені суспільні цінності українців ведуть до більш глибокого і всебічного розуміння поточного стану пенсійної системи України та необхідності планомірної зміни парадигми її розвитку. Особлива увага приділяється аналізу динаміки і структури тіньової складової ринку праці, оскільки покращення пенсійного забезпечення в Україні можливе за умови зростання рівня оплати праці при одночасній її детінізації.