Французька модель публічної служби: ітерованість еволюції та слабка конвергенція з громадянським суспільством - Онуфрієнко, О. В. (Ефективність державного управління, 2018)
Проаналізовано основні етапи еволюції французької публічної служби у контексті специфічного концептуального фундаменту та інституціонального онтогенезу послідовних державних ітерацій і П’ятої французької республіки зокрема. На основі отриманих результатів описано складну діалектику традицій та модернізації французької публічної служби. Обґрунтовано, що еволюція публічної служби Франції, насамперед у рамках державної моделі сучасної П’ятої республіки, – це унікальний досвід поєднання традицій та інновацій унаслідок їх діалектичної взаємодії. Адміністративні реформи, перший етап яких було розпочато ще на початку 80-х рр. ХХ ст., нерідко охоплювали різноспрямовані тенденції, зокрема: поширення кар’єрної системи на територіальну (місцеву) публічну службу в умовах одночасної децентралізації та посилення автономії територіальних громад; обмежена і не завжди системна агенціфікація у формі традиційної правової форми, характерної для публічних установ (Йtablissement public); нові форми бюрократизації у процесах контролю видатків одночасно з упровадженням інструментарію концепції Нового Державного Управління.