Дія механізмів зворотного зв’язку в державному управлінні розвитком пенсійної системи України - Мартиненко, Н. В. (Ефективність державного управління, 2018)
Розглянуто основні механізми зворотного зв’язку в державному управлінні розвитком пенсійної системи України. Наведено приклади каналів зворотного зв’язку, що функціонують на основі чинного законодавства та регулюються законами, указами Президента України, постановами Кабінету Міністрів України та іншими нормативно-правовими актами України. Доведено тезу про те, що сукупність каналів зворотного зв’язку утворює систему цивільного та громадського контролю над діяльністю органів державної влади, але повноваження суб’єктів такого контролю позбавлені юридично-владного спрямування. Зазначено, що у пенсійній системі контроль громадянського суспільства відбувається за каналами зворотного зв’язку: 1) застрахованими особами, непрацездатними громадянами, пенсіонерами, страхувальниками; 2) інститутом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – омбудсменом; 3) засобами масової інформації; 4) громадськими організаціями тощо.