Формування та реалізація нової регіональної політики в Україні - Куйбіда, В. С. (Ефективність державного управління, 2018)
Досліджено становлення державної регіональної політики в сучасній Україні, визначено основні етапи цього процесу. Виявлено несистемність державної регіональної політики та встановлено критичні наслідки фрагментарного підходу до розвитку регіонів з боку держави, що проявились в економічній, соціальній, гуманітарній сферах та негативно вплинули на процеси консолідації українського народу. На підставі аналізу й узагальнення результатів досліджень обґрунтовано необхідність формування нової регіональної політики в Україні. Визначено проблемні зони реформування державної регіональної політики та запропоновано заходи щодо вдосконалення управління регіонами, спрямовані на створення ефективних управлінських систем, здатних забезпечити саморозвиток регіонів. Досліджено проблеми інституційного забезпечення регіонального розвитку та запропоновано шляхи його вдосконалення. Обґрунтовано важливість формування багаторівневого управління та налагодження взаємодії між усіма суб’єктами, які впливають на регіональний розвиток.