Специфіка податкових систем України і країн Європейського Союзу та їх порівняльний аналіз - Бойко, О. Я. (Ефективність державного управління, 2016)
Проаналізовано податкову систему України у порівнянні з її аналогами в країнах-членах ЄС для визначення конкурентоспроможності України на світовому ринку товарів та інвестицій та вибору головних напрямів реформування податкової системи. Розглянуто та проаналізовано вплив податкової системи на соціально-економічний розвиток України та країн ЄС. Порівняння проведено у таких напрямах: за рівнем загального податкового навантаження, його розподілу між основними видами податків та групами платників, а також фіскальної ефективності податкових систем.