Децентралізація влади як основа удосконалення організаційно-правового механізму публічного управління - Павлюк, Н. В. (Ефективність державного управління, 2016)
Проаналізовано здійснення децентралізації влади з метою утвердження публічного управління сучасного типу в Україні. Показано пріоритетне значення процесу удосконалення організаційно-правового механізму в ході реформування системи управління, який повинен органічно поєднувати загальнонаціональний, регіональний та місцевий рівні управління і оптимально відображати у собі корисні елементи адміністративного та демократичного типів децентралізації. Розкрито суть децентралізації як процесу удосконалення системи управління шляхом переведення її на вищий рівень – публічності, тобто доступності, з допомогою чого й забезпечується її єдність та цілісність. Доведено, що європейські принципи децентралізації, які стали основою утвердження і розвитку публічності управління, європейські традиції та євроінтеграційні прагнення населення України можуть стати тією основою, яка забезпечить успішне проведення реформи управління в сучасних українських реаліях на прогресивних засадах.