Медичний сектор: орієнтованість на пацієнта як отримувача медичних послуг - Барзилович, А. (Ефективність державного управління, 2021)
Зазначено, що реалії сьогодення вказують на те, що підвищення показників здоров’я населення можливо досягнути, якщо приділяти належну увагу пацієнту. Зауважено, що лікар і пацієнт є основними суб’єктами надання та отримання медичних послуг. Доведено, що основною сутністю їх взаємовідносин стає надання та отримання медичної допомоги, а також задоволення цільових потреб як надавача, так і споживача медичних послуг. Вказано, що орієнтованість медичного сектора на пацієнта як основного отримувача медичних послуг – це важливий показник оцінки якості роботи медичних закладів, а задоволеність пацієнта роботою медичного сектора є показником рівня її якості. Проведено аналіз задоволеності пацієнтами медичними послугами. Проаналізовано основні засади і принципи системи надання медичних послуг пацієнту.