Оптимізаційні напрямки демократизації державного управління України - Власенко, С. Г. (Ефективність державного управління, 2016)
Здійснено аналіз оптимізаційних напрямків демократизації державного управління України, на підставі цього проведено їх систематизацію, яка враховує: забезпечення структурно-функціональних перетворень у системі діяльності органів державної влади; формування власної демократичної ідентичності; розвинене громадянське суспільство; подальшу демократизацію суспільного життя і зміцнення засад конституційного ладу; забезпечення стратегічної стабільності розвитку всіх сфер суспільного життя; розвиток демократичних традицій; запровадження “нового державного менеджменту” як універсальної методології оптимізації адміністративної практики та реалізації публічного управління. Розроблено алгоритм реалізації децентралізованого управління.