Сучасний стан та основні напрями реалізації реформи місцевого самоврядування в Україні - Записний, Д. Ю. (Ефективність державного управління, 2016)
Розглянуто актуальні питання реформування місцевого самоврядування в Україні. Проаналізовано різні аспекти підвищення якості послуг, що надаються громадянам органами місцевого самоврядування. Встановлено основні закономірності та тенденції у реалізації державної політики у сфері покращення якості адміністративних (муніципальних) послуг із урахуванням розпочатої в Україні широкомасштабної реформи децентралізації, а також основні напрями її удосконалення. На засадах аналізу сучасного стану місцевого самоврядування, вивчення досвіду зарубіжних країн представлено пропозиції щодо подальшої реалізації реформи децентралізації в Україні.