Актуалізація концепту “територіального патріотизму” В. Липинського в контексті етнонаціональних реалій України - Слободян, В. Я. (Ефективність державного управління, 2016)
Досліджено процес націотворення в Україні в контексті концепції В. Липинського в порівняльному аналізі із сучасними європейськими підходами до етногенезу і націогенезу. Розкрито зміст поняття “національна ідентичність”. Досліджено примордіалістську та конструктивістську теорії етногенезу і націогенезу. Зроблено спробу наукового тлумачення та актуалізації концептуальних підходів до націотворення В. Липинського, виходячи із сучасних викликів українській національній ідентичності. Обґрунтовано ідейні засади модерної української національної ідентичності та державної етнонаціональної політики єдності.