Розвиток інституту державної служби в умовах карантину та воєнного стану - Алюшина, Н. О. (Ефективність державного управління, 2023)
Здійснено порівняння результатів досліджень практики організації роботи на державній службі під час карантину, спричиненого COVID-19, та за умов воєнного стану. Розглянуто особливості зміни режиму роботи державних службовців. Встановлено, що в умовах повномасштабної війни більшість державних службовців продовжили працювати у штатному режимі, а під час карантину – віддалено. Описано тенденції щодо зміни режиму роботи у державних органах різних рівнів. Встановлено зміни у функціях державних органів через запровадженням воєнного стану. Визначено, що під час воєнного стану, порівняно з пандемією, збільшилась кількість тимчасово не працюючих державних службовців, а також зросло робоче навантаження. Описано статистичні дані щодо залучення державних службовців до роботи у вихідні дні та в нічний час за умов воєнного стану. Здійснено порівняння показників результативності та якості роботи в умовах пандемії та війни. Встановлено, що зміни рівня заробітної плати державних службовців в умовах воєнного стану залежать від зміни навантаження, результативності та якості. Здійснено опис змін на державній службі щодо застосування електронної системи документообігу та засобів інформаційно-телекомунікаційного зв’язку. Відзначено покращення показників комунікації та взаємодії серед державних службовців, а також поінформованості щодо стану справ у державному органі. Встановлено вищий рівень поінформованості державних службовців під час воєнного стану, ніж під час пандемії. Зазначено наявність зворотного зв’язку щодо виконаної роботи. Розкрито наявність систематичного планування та контролю під час воєнного стану. Розкрито питання наявності необхідного матеріально-технічного забезпечення. Доведено позитивний вплив змін в організації роботи на державній службі під час карантину на адаптацію до умов воєнного стану. Розкрито зміни у розвитку державної служби за період карантину та повномасштабної війни.