Управління земельними ресурсами як гарантія розвитку територіальних громад - Голош, Н. К. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто національне законодавство у сфері управління земельними ресурсами (далі – УЗР) територіальних громад для пошуку напрямів щодо оптимізації УЗР, які зумовлять гарантії для соціально-економічного розвитку територіальних громад. Проаналізовано теоретичні аспекти земельної реформи України як основи розвитку земельної децентралізації. Встановлено, що повнота і достовірність зібраної інформації про поточний стан земельних ресурсів територіальної громади стане запорукою врахування інтересів держави, громади та бізнесу у прийнятті управлінського рішення відносно цих земельних ресурсів. Публічний інтерес мешканців територіальної громади до УЗР матиме вагомий вплив на обґрунтованість і цілеспрямованість дій суб’єктів УЗР. Виявлено потребу законодавчої ініціативи стосовно впровадження інформаційних інновацій у сфері УЗР територіальних громад. Одним із таких шляхів удосконалення УЗР територіальних громад запропоновано впровадження Інформаційно-аналітичної системи "Землі територіальної громади". У такий спосіб розпочнеться інтенсивний процес формування нового стандарту управління земельними ресурсами на місцях, який перебуватиме в постійному пошуку оптимізації ефективності володіння, користування та розпорядження з орієнтацією на інтереси громади.