Особливості управління публічними фінансами у воєнний період - Бліщук, К. М. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто особливості управління публічними фінансами у воєнний період. Акцентовано, що за умов воєнного стану управління публічними фінансами кардинально відрізняється від звичних у мирний час процедур. Наведено зміни нормативно-правової бази воєнного періоду на території України у напрямі ефективного реагування на зміну розподілу та перерозподілу публічних фінансів. Проаналізовано ситуацію щодо надходжень та видатків державного бюджету після введення воєнного стану в Україні. Здійснено порівняння основних фінансових показників бюджетної сфери, які зафіксовано у довоєнний період, із показниками воєнного часу. Доведено, що ці радикальні зміни є прямим наслідком воєнних дій на території України, які спричинили скорочення виробництв, зниження податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів та збільшення витрат на оборону. Визначено, що основним напрямом фінансового забезпечення у сфері публічних фінансів на сьогодні є зовнішні запозичення. Проаналізовано розмір допомоги, наданої Україні міжнародними партнерами від початку війни. Обґрунтовано необхідність збереження позитивного боргового іміджу української держави на міжнародній арені, з огляду на необхідність та потенційну можливість залучення фінансових ресурсів з-за кордону в майбутньому. Виділено основні напрями подальшого фінансування видатків з бюджету в умовах воєнного стану. Аргументовано, що увага державних органів влади і регіональних громад повинна бути зосереджена на пошук шляхів максимального наповнення бюджетів усіх рівнів. Рекомендовано місцевим органам влади відповідно до своїх повноважень та можливостей заохочувати малий та середній бізнес відновлювати свою діяльність, сплачувати податки, відроджувати економічну та фінансову спроможність громад. Відзначено, що одним із пріоритетних управлінських завдань є підвищення кредитного рейтингу України, що дасть змогу залучати більш дешеві позики і цим самим зменшувати вартість обслуговування боргів у майбутньому.