Парламентські слухання як важливий ресурс забезпечення взаємозв’язків органів публічної влади та громадськості у складних умовах сьогодення - Древаль, В. Ю. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто питання щодо ролі парламентських слухань у забезпеченні взаємозв’язків органів публічної влади та громадськості. Вказано, що Актуальність цієї проблематики передусім визначається тією обставиною, що сучасності властива тенденція до демократизації суспільних відносин з активізацією участі громадян у суспільних справах. Предметом дослідження визначено нормативно-правовий та організаційний механізми проведення слухань у Верховній Раді України у складних умовах сьогодення. Якраз парламентські слухання вважають достатньо ефективною формою послідовної реалізації принципів народовладдя та правової держави, які й вимагають активної участі громадян та їхніх об’єднань у загальнодержавних справах. Наголошено на важливості взаємозв’язків органів публічної влади та громадськості взаємозв’язків за умов кризових ситуацій. За нашою ж оцінкою, у складних умовах сьогодення стрімко зростає значення якраз проведення слухань у сесійному залі. При цьому варто також обов’язково взяти до уваги і такий критерій, як необхідність повноцінного забезпечення принципів народовладдя. Висловлено та обґрунтовано комплекс пропозицій з удосконалення взаємозв’язків між громадськістю та органами публічної влади, зокрема щодо удосконалення нормативно-правових засад діяльності парламентських комітетів, передбачивши додаткові можливості їхньої діяльності в умовах кризових ситуацій.