Основні напрями вдосконалення професійного навчання працівників підрозділів інкасації коштів та перевезення валютних цінностей в Україні - Федець, А. В. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто основні напрями та засади організації і проведення професійного підбору, навчання, підготовки та підвищення кваліфікації працівників підрозділів інкасації та перевезення валютних цінностей в Україні (далі – система професійної підготовки та навчання інкасаторів) та запропоновано шляхи її ефективного вдосконалення. Доведено, що питання удосконалення системи професійної підготовки та навчання інкасаторів надзвичайно важливе, оскільки якісна фахова підготовка сприяє формуванню і розвитку профільних професійних компетентностей працівників підрозділів інкасації коштів та перевезення цінностей в Україні (далі – працівники підрозділів інкасації) та в рази зменшує наявність професійних ризиків. З’ясовано, що чинна система професійної підготовки та навчання інкасаторів в Україні має низку системних проблем і недоліків, які з урахуванням сьогоднішніх глобальних викликів, пов’язаних з війною, потребують невідкладного вирішення. Виокремлено реальні проблеми, які заважають якісно проводити професійну підготовку та навчання працівників підрозділів інкасації в Україні, визначено основні напрями професійної підготовки та навчання, які потребують змін і вдосконалення. Для порівняння досліджено порядок та вимоги проведення професійної підготовки та навчання працівників підрозділів інкасації (СIT-Сash-in-Tranzit) у країнах Європейського Союзу. Зазначено, що недостатній рівень професійної підготовки та навчання працівників підрозділів інкасації, особливо рівень підготовки керівного складу підрозділів інкасації, може обернутись не тільки репутаційними та матеріальними втратами для власників інкасаторського бізнесу, але й створити реальні загрози втрати життя та здоров’я інкасаторів. Практичний досвід проведення операцій з інкасації коштів за умов повномасштабної війни в Україні засвідчив істотне зростання ризиків нападів на підрозділи інкасації на маршрутах, що потребує вжиття термінових заходів щодо їх мінімізації. Найефективнішим управлінським вирішенням цієї проблеми є ґрунтовна зміна у підходах та методології проведення професійної підготовки та навчання інкасаторів. Запропоновано обґрунтовані пропозиції з удосконалення системи професійної підготовки та навчання інкасаторів шляхом внесення змін і доповнень до нормативно-правових актів Національного банку України (далі – Національний банк), що визначають порядок здійснення інкасації коштів та перевезення валютних цінностей банків та їх клієнтів в Україні, посилення фахових вимог щодо професійного підбору інкасаторів та водіїв, створення (реорганізація) державного центру професійного навчання та підвищення кваліфікації працівників підрозділів інкасації та ін.