Зміни у підходах та методології дослідження державного регулювання системи перинатальної допомоги в умовах війни - Малачинська, М. Й. (Ефективність державного управління, 2023)
Визначено зміни у підходах та методології дослідження державного регулювання системи перинатальної допомоги в Україні в умовах війни; проаналізовано характерні для проблематики перинатальної допомоги наукові підходи та методологію їх вивчення, виокремлено ті зміни, які відбулися через війну та пов’язані з нею кризи на території України, окреслено як ці зміни у наукових підходах можуть вплинути на розбудову системи перинатальної допомоги в сучасних реаліях та у період післявоєнної розбудови. За результатами аналізу наукових публікацій виявлено нестачу комплексних досліджень в українському науковому полі щодо методології дослідження державного регулювання перинатальної допомоги. Констатовано, що більшість досліджень сфокусовано на загальнонауковій методології та її застосуванні під час формування державної політики у сфері охорони здоров’я, або на наданні виключно медичних послуг у певній сфері. Проаналізовано методологію досліджень, яка застосовується в європейських та північноамериканських дослідженнях системи перинатальної допомоги, що вона тяжіє більш до авторських, ніж загально- чи спеціальнонаукових методів вивчення проблемних питань. Проаналізовано застосування таких наукових методів дослідження системи перинатальної допомоги, як "сканування горизонтів", наукометричний та патентний аналіз, концепція мультидисциплінарної команди, методологія досліджень в умовах великих ризиків (high risks research). Наведено чинники, котрі можуть негативно впливати на дослідження у сфері управління системою перинатальних послуг за сучасних умов. Охарактеризовано зміни процесів досліджень державного регулювання системи перинатальної допомоги в умовах війни та криз, до рамок досліджень, які зазнали найбільших змін, віднесено: часові рамки, просторові рамки, безпекові рамки, правове регулювання (інституційно-правовий механізм), вимоги замовників досліджень.