Особливості проведення контролю за здійсненням публічних закупівель - Духневич, О. В. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто проблему об’єктивності та якості управлінського контролю, який спрямований на підвищення ефективності, прозорості та обґрунтованості управлінських рішень у сфері господарської діяльності установи. Проаналізовано найбільш суб’єктивну складову публічних закупівель - кваліфікаційні критерії. На підставі зібраної інформації визначено слабкі позиції, поширені помилки та ризики у застосуванні кваліфікаційних критеріїв процедур закупівлі. Аргументовано, як цей чинник, за умов недостатнього внутрішнього контролю, може негативно впливати на загальний результат діяльності установи. Визначено, що систематичне застосування методик оцінювання ризиків у публічних закупівлях дає змогу істотно зменшити шанс отримати затяжні, неуспішні закупівлі. Наголошено, що проблема контролю в державних закупівлях є актуальною від початку впровадження системи державних закупівель. Акцентовано, що функції та завдання контролю змінюються з розвитком галузі і появою нових викликів: відсутність у замовників та учасників практичного досвіду на початкових етапах роботи системи Prozorro і необхідність його набувати в процесі роботи з державними закупівлями, організація документообігу, потоковий процес у державних закупівлях, технічна складова електронної системи закупівель. Визначено, що система публічних закупівель в Україні пройшла певну природну трансформацію у період становлення, розвитку, змін законодавства, переходу від організації та проведення закупівель тендерним комітетом до персональної відповідальності за порушення законодавства у сфері публічних закупівель фактично двох осіб в установі - уповноваженої особи з публічних закупівель та безпосередньо керівника установи, чия відповідальність зумовлена специфікою повноважень у сфері організації внутрішнього контролю в установі.