Відповідальність публічних службовців перед суспільством в умовах війни: правовий та моральний контекст - Сушинський, О. І.; Калашник, Н. С.; Березовська, Н. І. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто проблематику визначення відповідальності публічних службовців перед суспільством в умовах війни. Розглянуто моральний та правові аспекти відповідальності публічних службовців у взаємозв’язках: населення – влада, громадянин – орган влади, органи влади між собою, громадянин-спільнота-службовець. Проаналізовано правові та моральні засади відповідальності публічних службовців перед суспільством в умовах війни з точки зору українського та міжнародного законодавства, процесів євроінтеграції, суспільного запиту. Охарактеризовано зміни в моралі українського суспільства, що відбулися під час війни, очікування суспільства щодо поведінки службовців; процес і змістовні зміни в підходах до правової та моральної відповідальності публічних службовців перед суспільством в умовах війни. Визначено актуальність досліджень різних аспектів відповідальності публічних службовців в умовах війни в сучасній Україні; співвідношення публічної політики та відповідальності громадян, народу та держави; дуальність явища відповідальності загалом та під час війни, зокрема її моральна та юридична складові; чинники, які впливають на стандарти моральної та правової відповідальності публічних службовців у сучасній Україні; питання загальної, галузевої та спеціальної правосуб’єктності публічних службовців з позиції їх відповідальності перед суспільством. Визначено принципи поведінки та професійної діяльності публічних службовців під час війни; обґрунтовано, що конкретні ролі, обов’язки та доручення можуть відрізнятися залежно від характеру посади публічного службовця, юрисдикції та правових рамок, які регулюють його роботу, навіть регіону та конкретної безпекової ситуації; встановлено, що зазначені чинники пливатимуть на зміст та обсяги відповідальності публічного службовця.