Проблема дихотомії публічних цінностей у західній теорії публічного управління - Голубь, В. В.; Мартиненко, О. П. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто проблему дихотомії публічних цінностей у західній англосаксонській політико-правовій традиції та з’ясовано відмінність наявного у вітчизняній науці погляду на неї. З огляду на це здійснено етимологічний аналіз ключових термінів та історичний екскурс в передісторію формування проблеми. Проаналізовано аксіологічні схеми публічного управління: М. Мура (модель стратегічного трикутника), Т. Йоргенсена і Б. Боузмана (модель ціннісних контекстів), Є. Вайтсман (динамічна модель публічних цінностей). Доведено актуальність дослідження проблеми дихотомії публічних цінностей і процесів суспільного оцінювання. На нашу думку, вона зумовлена залежністю будь-якої системи управління від ціннісних координат – від цінностей істотно залежить те, як сучасна держава може організовувати процес управління, удосконалювати керованість та конкурентоспроможність своїх інститутів. Причому означена залежність дає змогу громадськості формувати (циклічне/ациклічне) систему публічних цінностей, на основі яких держава здійснює практику публічного управління. Визначено: а) Публічна цінність (у контексті напряму "New Public Management") – продукт, створений не стільки державою, скільки самим суспільством. При цьому роль держави можна охарактеризувати як виконавця волі громадськості. До певної міри це призначення можна порівняти з роллю сфери обслуговування, де громадськість – споживач послуг (клієнт), а держава – постачальник послуг (сервіс); б) Модель Є. Вайтсман навряд чи може достатньою мірою слугувати справі уніфікації підходів попередників. Дослідниця вилучила зі своєї схеми елемент циклічності, що, на наш погляд, досягає мети, протилежної тій, яку вона постулює. Замість об’єднання підходів маємо їх множення, тобто замість однієї уніфікованої схеми отримуємо три окремих моделі.