Доброчесність в публічному управлінні: від ідеалу до інструменту запобігання корупції - Кириленко, П. О. (Ефективність державного управління, 2023)
Проаналізовано доброчесність як багатокомпонентне явище, різні підходи до її розуміння в публічному управлінні, зокрема ідеалістичний, етичний, правовий (нормативний), системний. Запропоновано власний функціональний підхід до визначення доброчесності як інструменту запобігання корупції. Визначено ключові аспекти доброчесності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Розкрито зміст професійно-морального, транспарентного, правового, звичаєвого аспектів, а також аспектів особистісного вибору, саморозвитку доброчесності посадовців. Доброчесність як явище розкрито через конфлікт публічного та приватного інтересу в повсякденній професійній діяльності службовців. Охарактеризовано практику управління та пом’якшення наслідків від потенційного чи реального конфлікту інтересів як інструменту доброчесності та запобігання корупції. Визначено сутність публічного інтересу через політичну, етичну та економічну площини взаємодії. Продемонстровано як розуміння визначених компонентів публічного інтересу здатне вплинути на формування культури доброчесності та її розвитку як інструменту запобігання корупції в публічному управлінні.