Теоретико-методологічні підходи до трактування сутності цифровізації та цифрової трансформації публічної служби у сучасному науковому дискурсі - Кух, С. П. (Ефективність державного управління, 2023)
Здійснено спробу проаналізувати різноаспектність понять "цифровізація" та "цифрова трансформація", обґрунтовано зміст таких категорій. Систематизовано розвідки багаторічних теоретичних, наукових і прикладних досліджень щодо теоретико-методологічних основ цифровізації та цифрової трансформації. Не простежено єдиного тлумачення наведених понять, що пов’язано із аналізом цих термінів у контексті вивчення теорії інформаційної економіки та бізнес-систем. Детально розглянуто термінологічне поле "цифровізації" та "цифрової трансформації" у зарубіжній (англомовній) науковій літературі та вітчизняних джерелах, оскільки досліджуване поняття насичене різними інтерпретаціями, зокрема й інтерпретаціями, що пов’язані із перекладом трактувань з англійської мови на українську. За результатами виконаного аналізу зроблено висновок, що теоретико-методологічне обґрунтування, тлумачення та використання понять "цифровізація" та "цифрова трансформація" у межах вітчизняного наукового бачення та практики спирається здебільшого на етимологію запозичених закордонних (англомовних) термінів. Визначено, що цифровізацію та цифрову трансформацію розглядають здебільшого як окремий модерний науковий вектор, а значна частина авторських наукових досліджень сконцентрована на впливові цифровізації на сталий розвиток різноманітних систем, галузей і сфер діяльності людини зокрема і публічної служби. Разом з тим, визначено найхарактерніші виміри інтерпретації досліджуваного концепту, ідентифіковано основні особливості та здійснено теоретичне окреслення взаємопов’язаності понять цифровізація та цифрова трансформація публічної служби.