Детермінанти розвитку державного регулювання системи перинатальної допомоги в сучасній Україні - Малачинська, М. Й. (Ефективність державного управління, 2023)
Визначено та охарактеризовано загальні детермінанти розвитку державного регулювання системи перинатальної допомоги та специфічні, властиві Україні у воєнний час, детермінанти. Визначено роль пріоритетів охорони здоров’я у формуванні державного регулювання. Перинатальна допомога спрямована на забезпечення благополуччя вагітних жінок і новонароджених, і якщо ці сфери будуть визначені як важливі проблеми громадського здоров’я, уряд може визначити пріоритетність розроблення нормативних актів і політики для їх вирішення і вжити відповідних заходів. Проаналізовано проблеми інфраструктури та ресурсів охорони здоров’я у країні, які істотно впливають на формування державного регулювання. Обґрунтовано, що державне регулювання може узгоджуватися з професійними рекомендаціями, міжнародними політиками, користатися міжнародними стандартами або приймати їх, якщо немає часу та можливостей розробляти власні, щоб забезпечити послідовне та стандартизоване лікування в системі охорони здоров’я. Державне регулювання перинатальної допомоги повинно враховувати правові та етичні норми, особливо стосовно таких питань, як права пацієнтів, інформована згода, приватність і конфіденційність, а також пріоритетність у наданні медичної допомоги у ситуації прямої загрози життю. Зазначено на фінансово-економічних детермінантах розвитку та необхідності дотримуватися доказовості в ухваленні управлінських рішень тощо. Охарактеризовано детермінанти, які властиві тільки через воєнний стан, а саме: акцент на національну безпеку; готовність до надзвичайних ситуацій; пріоритет особистої безпеки; співпраця та координація; допомога вразливим верствам населення; дотримання норм міжнародного гуманітарного права.