Роль цифрових компетенцій у підготовці управлінських кадрів - Бліщук, К. М. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто сутність, особливості та роль цифрових компетенцій у підготовці управлінських кадрів, які актуальні в сучасному суспільстві. Виявлено основні підходи до тлумачення поняття "цифрові компетенції" та подано його основні компоненти на основі фреймворку Європейського Союзу. Встановлено місце цифрових компетенцій у сукупності блоків цифрової грамотності, визначених Європейським Союзом. З’ясовано, що цифрові компетенції присутні в інформаційному, комунікаційному, контентному, безпековому та проблемному блоках цифрової грамотності. Подано рейтинг України за Глобальним індексом конкурентоспроможності талантів у 2020‑2022 рр. Проаналізовано здатність українських спеціалістів опановувати цифрові технології на основі цифрових компетенцій відповідно до цього рейтингу. Аргументовано, що в Україні існує потреба посиленої уваги до підготовки кадрів, особливо в управлінській сфері, на основі розвитку цифрових компетенцій. Визначено знання та навички, на оволодінні яких повинна базуватися підготовка управлінських кадрів. Обґрунтовано модель розвитку цифрових компетенцій у підготовці управлінських кадрів та охарактеризовано основні блоки зазначеної моделі: концептуальний, змістовний, організаційний та діагностувальний. Акцентовано увагу на тому, що застосування цифрових компетенцій у підготовці управлінських кадрів буде мати найкращий ефект у разі комплексного підходу до розвитку знань і навичок майбутніх фахівців. Доведено, що результатом взаємодії заходів і дій у межах поданої моделі має стати розвиненість цифрових компетенцій у підготовці управлінських кадрів. Сформульовано пропозиції щодо ключових цифрових компетенцій, якими повинен володіти майбутній управлінець. Визначено, що цими цифровими компетенціями мають бути комп’ютерна грамотність, інформаційне забезпечення, аналіз даних, користування соціальними мережами та інноваційне мислення. Підсумовано, що за умов активної цифровізації усіх сфер суспільного життя української держави освоєння та застосування базових цифрових компетенцій є неодмінною умовою підготовки управлінських кадрів.