Оцінювання інвестиційних потоків в умовах воєнного стану - Шкварчук, Л. О.; Корпало, І. Р.; Кардашова, Ю. А. (Ефективність державного управління, 2023)
Досліджено систему інвестиційної підтримки функціонування економіки України в умовах війни. Визначено, що фактично єдиним джерелом такої підтримки є кошти, які надаються країнами-донорами за різними програмами. Обсяги втрат ділової активності від воєнних дій є значними для всіх суб’єктів господарювання, незалежно від географічного місця зосередження виробництв та рівня руйнування об’єктів. Найбільші спади ділової активності характерні для стратегічних галузей економіки України. Виявлено, що в основному інвестиційні потоки спрямовано у відновлення та забезпечення безперебійного функціонування енергетичної інфраструктури, а найбільшими реципієнтами були Нафтогаз та Укренерго. Кошти отримували через систему ЄБРР, у межах якого створено Спеціальний фонд реагування на кризу, а також через Європейський фонд сталого розвитку та Фонд підтримки енергетики України, створений Секретаріатом Енергетичного Співтовариства на запит Європейської Комісії. ЄБРР в основному концентрував свою увагу на наданні обігового капіталу та грантів. Кошти Фонду підтримки енергетики України переважно спрямовувались на подолання наслідків руйнування енергетичної інфраструктури країни. Решта стратегічних галузей економіки країни прямої фінансової підтримки не отримували. Встановлено, що металургійний комплекс України зазнав найбільших втрат від воєнних дій. Якщо у березні 2022 р. саме залізна руда була найбільшою статтею експорту Україні, то вже за підсумками року цей експортний потенціал був повністю втрачений через зупинку більшості видобувних компаній. Програм підтримки металургійного комплексу України не створено, інвестиційної підтримки цієї галузі не проводять. Виявлено, що непряма підтримка агропромислового комплексу України забезпечила можливість експорту відповідної продукції. Проте воєнний стан і непевність перспектив спричинили істотне зниження цін на сільськогосподарську продукцію, походженням з України, та збитковість діяльності. За таких умов підприємства не мають власних коштів для забезпечення безперебійної діяльності. Тому пряма фінансова підтримка є вкрай необхідною.