Підвищення ефективності публічного управління у сфері зв’язків з громадськістю на прикладі реалізації у збройних силах україни: перспективи та рекомендації - Миронович, Г. А. (Ефективність державного управління, 2023)
Повномасштабна війна в Україні вивела на інший рівень формати інформаційного протистояння та оголила проблемні аспекти інформаційного зіткнення на медіаплатформах різного виду. Зв’язки з громадськістю у збройних силах України в цих питаннях займають визначну нішу. У публікації описано, як змінюється ефективність публічного управління за рахунок зв’язків з громадськістю на прикладах роботи прес-офіцерів та усієї системи підпорядкування та взаємодії у вітчизняному війську. Розглянуто найбільш типові нормативні документи, які регламентують роботу системи зв’язків з громадськістю і які адаптовано з низки керівних документів, що ефективно працюють у низці армій країн-членів НАТО. Основні акценти зосереджено на застосуванні системного підходу у роботі системи стратегічних комунікацій, що дає змогу прийняти за основу та практично застосувати в українській військовій практиці. Проаналізовано ефективність публічного управління на прикладі роботи системи зв’язків з громадськістю збройних сил України потребують безперервного опрацювання та нових досліджень, адже в Україні триває повномасштабна війна, яка щоразу вносить нові корективи у процеси управління, а значить – і у комунікаційні процеси, і це не можна не враховувати. Водночас, з’ясовано, що обмінюючись власним досвідом з військовими дослідниками провідних країн-членів НАТО, ми нарощуємо власні компетенції, адже методологічна база іноземних аналітиків уже становить основу в роботі військових фахівців зі зв’язків з громадськістю українського війська.