Організаційно-економічний аспект створення та функціонування приватних воєнних (охоронних) компаній - Каляєв, А. О.; Когут, П. В. (Ефективність державного управління, 2023)
Проаналізовано місце приватних воєнно-охоронних (далі – ПВОК) компаній у системі забезпечення безпеки на стиках державного, міждержавного і приватного інтересів, що викликало появу нової інституційної безпекової форми, в середовищі якої й стало можливим визрівання та удосконалення ефективного комплексного механізму забезпечення підприємництва транснаціонального рівня, для якого використання звичайних охоронних послуг було недостатнім. Виявлено зміну безпекової парадигми в частині посилення потреби розширеного та комплексного забезпечення безпеки з використанням воєнної складової, що зумовило ускладнення і спричинило поглиблення безпекових завдань. Встановлено, що зміну безпекової ситуації слід очікувати тоді, коли підприємство виходить на транснаціональний рівень, стає транснаціональною корпорацією і повноваження із забезпечення воєнно-охоронної безпеки делегує приватним воєнно-охоронним компаніям. Показано основне призначення ПВОК, які покликані забезпечувати безпеку на суверенній території іноземних держав в інтересах впливових суб’єктів підприємництва, головним чином ТНК, а також спрогнозовано, що створення ПВОК є можливим й усередині держави, політико-ідеологічний та економіко-соціальний курс якої зумовив виникнення внутрішніх антагоністичних суперечностей між системою влади та економічними інтересами впливових еліт. З’ясовано, що ПВОК є важливим і дуже суперечливим елементом приватизованої воєнної сфери діяльності, які за умови корисного для суспільства варіанта розвитку, беручи на себе окремі функції із забезпечення безпеки впливових, насамперед економічних груп національної еліти, фактично можуть виконувати завдання органів державної влади, сприяючи еволюційному розвитку і безконфліктному подоланню кризових ситуацій, та окреслюючи перспективи стабілізації у державі, зберігаючи керованість і прогнозованість в умовах існування великих ризиків та загроз.