Механізм забезпечення інформаційної безпеки реалізації державної політики запобігання та протидії економічній злочинності - Грицишен, Д. О.; Дикий, А. П.; Бутузов, В. М.; Цимбалюк, В. С. (Ефективність державного управління, 2023)
Визначено поняття кіберпростір, кібербезпека, кіберзлочини. Здійснено статистичний аналіз кількості правопорушень та досліджено динаміку вчинених злочинів у сфері використання комп’ютерів та комп’ютерних мереж за період з 2013 по 2022 рр. Наведено інформацію щодо основних секторів хакерських атак та визначено перелік найпоширеніших методів кібератак. Визначено суб’єкти та об’єкти інформаційного захисту державної політики і перелік принципів, якими повинна керуватись система інформаційного захисту, описано етапи формування механізму забезпечення інформаційної безпеки та необхідні види забезпечення (фінансові, інформаційні, правові, кадрові). Зазначені етапи включають оцінення кібербезпеки, встановлення вимог до технологій, впровадження заходів забезпечення інформаційної безпеки та системи моніторингу за кібербезпекою. Запропоновано перелік складових механізму забезпечення інформаційної безпеки, серед яких: 1) забезпечення системи захисту інформації на усіх етапах реалізації державної політики; 2) інформаційна гігієна; 3) впровадження санкцій; 5) розроблення системи оцінювання кіберзагроз; 6) забезпечення кібербезпеки єдиної інформаційної системи МВС України; 7) розроблення системи моніторингу. Визначено методи вирішення проблем інформаційної безпеки (організаційні, правові, психологічні, технічні, технологічні). Встановлено, що зазначені методи мають відповідати запропонованим етапам формування і реалізації механізму, до яких віднесено: 1) оцінення кібербезпеки та кіберзахисту; 2) оцінення потенційних кіберзагроз на майбутні періоди; 3) встановлення вимог до інформаційно-комп’ютерних технологій; 4) впровадження заходів забезпечення інформаційної безпеки; 5) впровадження системи заходів інформаційної безпеки суб’єктів реалізації; 6) впровадження інформаційного забезпечення інформаційно-комунікаційної системи; 7) впровадження системи постійного моніторингу за кібербезпекою.