Розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в контексті процесів децентралізації в ЄС - Шелест, Ю. Р. (Ефективність державного управління, 2024)
Проаналізовано теоретичні підходи та досвід держав ЄС у розмежуванні повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. У процесі дослідження було проведено аналіз не тільки наукових джерел, а й національних законодавств держав-членів ЄС. Було проаналізовано та інтерпретовано статистичні дані. Головною метою статті є формування висновків, на базі досвіду держав-членів ЄС, у який спосіб повинен бути сформований ефективний правовий механізм розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади. Крім того для досягнення мети визначено негативні чинники, які можуть зменшити ефективність такого механізму, а також проведено комплекс суміжних дій. Цей комплекс дій охоплював аналіз теоретичної основи, на якій базується концепція розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування у державах ЄС; дослідження законодавства держав-членів ЄС; проведення порівняльного аналізу децентралізаційних процесів у державах ЄС, а також дослідження найефективніших управлінських практик, які застосовуються під час розмежування повноважень виконавчої влади та місцевого самоврядування в державах ЄС. Унаслідок проведених дій було визначено основи функціонування ефективного управлінсько-правового механізму з розподілу влади.