Функціонування інституту уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в контексті змін управлінської парадигми військового часу - Сушинський, О. І.; Олефіренко, О. В. (Ефективність державного управління, 2024)
Розглянуто діяльність інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який є важливим інструментом захисту прав і свобод громадян. Наголошено на його ролі як ефективного засобу забезпечення гарантованих Конституцією України прав, зокрема в умовах мирного часу та в період воєнного стану. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини виконує функцію нагляду за дотриманням прав людини в усіх сферах суспільного життя, зокрема у відносинах громадян з органами державної влади, правозахисними органами та іншими державними інституціями. Особливу увагу приділено ролі Уповноваженого в умовах воєнного стану, коли виникає необхідність контролювати дотримання прав людини в умовах обмежень, що накладаються на громадянські свободи внаслідок воєнних дій. Окремо зазначено, що діяльність Уповноваженого сприяє не лише захисту індивідуальних прав, але й формуванню правозахисної політики держави, яка відповідає міжнародним стандартам. Проаналізовано проблеми, з якими стикається інститут Уповноваженого, зокрема недостатність ресурсів для здійснення повноцінного моніторингу порушень прав людини, а також обмеження в повноваженнях, що призводить до зниження ефективності реагування на порушення. Виявлено, що Інститут потребує розширення своїх контрольних повноважень за діяльністю органів державної влади щодо забезпечення прав людини. Обґрунтовано необхідність посилення функцій та розширення повноважень Уповноваженого, зокрема у частині надання йому більше інструментів для здійснення ефективного контролю та моніторингу за дотриманням прав людини, особливо у період кризових ситуацій, таких як війна або надзвичайний стан. Це дасть змогу підвищити ефективність роботи інституту, а також забезпечити більш належний захист прав громадян у різних соціально-політичних умовах.