Розробка механізмів державного управління підвищенням конкурентоспроможності регіонів у післявоєнний період - Ліпенцев, А. В.; Бельтюков, Р. О. (Ефективність державного управління, 2024)
Розглянуто особливості ландшафту відновлення та розвитку регіонів України у післявоєнний період у дискурсі підвищення їх конкурентоспроможності. На основі системного та структурного аналізу досвіду післявоєнного відновлення Сирії та Боснії продемонстровано необхідність поєднання двох векторів процесу відновлення – зелена трансформація та узгодження з Цілями Сталого Розвитку (ЦСР) та широке залучення стейкхолдерів і громад до розроблення програм відновлення (так званий підхід "знизу нагору" (англ. bottom-up approach)). Головною тезою дослідження є твердження про необхідність застосування диференційованого підходу під час розроблення програм підвищення конкурентоспроможності України, на основі розрізняння парадигм відновлення (для регіонів, постраждалих від війни) та розвитку (для регіонів, що не зазнали впливу воєнних дій). Особливий акцент зроблено на концепції "сталого відновлення". Зелену трансформацію (зелене зростання) розглянуто як фундамент розроблення відповідних програм і стратегій. Запропоновано використання холістичної концепції побудови зеленої конкурентоспроможності регіонів.