Інтеграція ESG-підходу в управлінські рішення для розвитку публічно-приватного партнерства в Україні - Березовський, П. П. (Ефективність державного управління, 2024)
Досліджено інтеграцію ESG-підходу (екологічних, соціальних та принципів належного управління) у процес прийняття управлінських рішень для розвитку публічно-приватного партнерства в Україні. Висвітлено теоретичні аспекти ESG-підходу та його роль у підвищенні ефективності реалізації проєктів ППП у контексті сталого розвитку. Проаналізовано ключові виклики та можливості інтеграції ESG-індикаторів у механізми управління ППП на національному, регіональному та локальному рівнях. Особливу увагу приділено адаптації інноваційних інструментів управління, які сприяють прозорості, вимірюваності та довгостроковій стійкості проєктів. Запропоновано напрями вдосконалення механізмів прийняття рішень у межах ППП з урахуванням ESG-підходу до прийняття управлінських рішень, що забезпечує комплексний підхід до економічного, соціального та екологічного розвитку України. Особливу увагу приділено довгостроковим екологічним перевагам, які виходять за межі безпосереднього масштабу проєктів ППП. Доведено, що ініціативи, узгоджені із цілями сталого розвитку, створюють сприятливі умови для залучення як внутрішніх, так і іноземних інвесторів, які щораз більше орієнтуються на підтримку підприємств із високим рівнем соціальної відповідальності та екологічної стійкості. Разом із цим проаналізовано ризики впровадження ESG-підходу, серед яких – ускладнення процесу прийняття управлінських рішень, що може уповільнити затвердження проєктів через потребу досягнення консенсусу між зацікавленими сторонами. Обґрунтовано, що для мінімізації цих ризиків необхідне впровадження інноваційних підходів до управління проєктами, які забезпечують баланс між швидкістю реалізації ініціатив та інтеграцією ESG-критеріїв. Запропоновано рекомендації для оптимізації процесів прийняття рішень у межах ППП із врахуванням цілей сталого розвитку, що сприятиме довгостроковій ефективності проєктів та економічному зростанню України.