Асиметричність державної підтримки інноваційних екосистем - Зуєв, М. І. (Ефективність державного управління, 2024)
Розглянуто твердження, що асиметричність державної підтримки інноваційних екосистем є значним викликом для збалансованого розвитку економіки. Встановлено, що державні ресурси надаються лише певним галузям, що вважаються пріоритетними для економіки, наприклад, IT, deep tech, біотехнології, тоді як інші галузі отримують значно менше уваги і фінансування. Зазначено види державної підтримки інноваційних екосистем. З’ясовано, що в Україні визначено пріоритетні інноваційні сфери, такі як defense tech, штучний інтелект, FinTech, Green Tech, AgriTech, Кібербезпека, Індустрія 4.0. Охарактеризовано основні кроки для того, щоб мінімізувати негативний вплив асиметричності державної підтримки інноваційних екосистем. При цьому, з’ясовано, що сьогодні державна підтримка інноваційних екосистем розподілена несиметрично та нерівномірно. Зазначено, що вказана нерівномірність значно зросла під час війни. Охарактеризовано рекомендації з національної підтримки, а також плани дій з її реалізації для кожної країни-партнера, відповідно до конкретних сфер політики, обраних кожною країною. Виявлено необхідність подальших досліджень підходів до розподілу ресурсів щодо державної підтримки інноваційних екосистем та координації дій на всіх рівнях влади.