Сталий соціально-економічний розвиток регіонів: управлінський потенціал місцевого самоврядування у досягненні цілей сталого розвитку - Паращин, Р. Ю. (Ефективність державного управління, 2024)
Проаналізовано основні аспекти забезпечення сталого соціально-економічного розвитку на різних рівнях управління в Україні, зокрема на державному, регіональному та місцевому. Наголошено на важливості інтеграції Цілей сталого розвитку у національні політики, стратегії та програми розвитку, що враховують економічні, соціальні та екологічні потреби країни. Виокремлено основні завдання переходу України та її регіонів до сталого розвитку. Особливу увагу приділено визначенню пріоритетів розвитку, які базуються на національних стратегіях та визначають напрями для досягнення сталого розвитку, враховуючи покращення інфраструктури, соціальних послуг, розвитку людського капіталу та збереження природних ресурсів. Детально проаналізовано роль органів місцевого самоврядування для досягнення ЦСР у сучасних умовах. Розглянуто роль інформаційно-аналітичного забезпечення, зокрема стратегій, у процесах впровадження змін, що сприяють досягненню ЦСР. Здійснено аналіз ключових стратегічних документів. Особливу увагу приділено аналізу взаємодії органів влади, їх функціям та повноваженням у контексті моніторингу і реалізації ЦСР на всіх рівнях. Розглянуто вплив державних і місцевих політик на забезпечення соціальної стабільності, покращення якості життя та боротьбу з економічною нерівністю. Проаналізовано значення розвитку інфраструктури, підтримки малого та середнього бізнесу, а також формування нових робочих місць для підвищення зайнятості та соціальної інтеграції. Важливим аспектом дослідження є відстежування та оцінювання змін у національній політиці та законодавстві, які безпосередньо впливають на ефективність впровадження ЦСР, а також на моніторинг процесів сталого розвитку. Зроблено висновок про нагальну потребу посилення ефективності діяльності органів влади на всіх рівнях, особливо в частині розвитку стратегічного управління та моніторингу сталого розвитку для забезпечення стабільного та збалансованого розвитку територій. Наголошено на необхідності зміцнення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування для реалізації Цілей сталого розвитку в Україні.