Економічне оцінювання стратегії і тактики розвитку інноваційної діяльності підприємств та застосування менторства - Дорошкевич, К. О.; Колінко, Н. О.; Тельвак, Р. В. (Ефективність державного управління, 2024)
Розглянуто та узагальнено положення із аналізування стратегії і тактики розвитку інноваційної діяльності підприємства на засадах активізації менторства. З метою їх розвитку рекомендовано таксономічний аналіз, окреслено етапи його здійснення: визначення цілей і завдань аналізу; надання необхідної інформації для аналізу; вибір методів і підходів для підтримки аналізу; проведення таксономічного аналізу; інтерпретація отриманих результатів; прийняття управлінських рішень щодо оптимізації стратегії та реалізації тактичних підходів. Як систему індикаторів, за якими доцільно розраховувати таксономічний показник стратегії підприємства, рекомендовано використати систему економічних, технологічних, соціальних та інших показників, яка формується у процесі тактичного планування, а саме показники BSC-підприємств. Таксономічний аналіз дав змогу виявити результативність досягнення тактичних цілей у діяльності підприємств (ПАТ "Мотор Січ", ПАТ "Укрнафта", ВАТ "ХарП", ТОВ "ДІЛ", ПАТ "Дніпропетровський металургійний завод ім. Комінтерна (Комінмет)", Одеський НПЗ, ПАТ "Турбоатом", ТОВ "Видавничий дім "Укрпол", ТОВ "Євро Форвардінг" тощо) за різними перспективами, зробити висновки щодо їх конкурентної позиції, рівня використання ресурсів, розвитку персоналу на засадах менторингу. Кластеризація забезпечила ідентифікацію груп підприємств за рівнем результативності тактичних показників їх BSC (кластер 1. ПАТ "Укрнафта"; кластер 2. ТОВ "Євро Форвардінг"; кластер 3. ПАТ "Мотор Січ", ТОВ "ДІЛ", ПАТ "Дніпропетровський металургійний завод ім. Комінтерна (Комінмет)", ПАТ "Турбоатом", ТОВ "Видавничий дім "Укрпол"). За результатами кластеризації виявлено прогалини у реалізації стратегії і тактики підприємств та застосуванні менторингу, що дає змогу сформувати унікальні пропозиції для рішення щодо удосконалення діяльності підприємств.