Реформування управління лісами і лісовим господарством України: контекст взаємодії з громадянським суспільством - Соловій, І. П.; Динька, П. К.; Гоголь, Т. М. (Ефективність державного управління, 2024)
Розглянуто вплив громадянського суспільства на реформування лісового господарства України. Встановлено, що реформування галузі відбувалося, головно, шляхом зниження статусу основного лісокористувача (від Міністерства лісового господарства до Державного агентства лісових ресурсів України) та упорядкуванням організаційної структури відомства (від кількох сотень виробничих підприємств Мінлісгоспу до одного унітарного лісогосподарського підприємства у складі Держлісагенства, у віданні якого перебуває 64 % державного лісового фонду) без істотних змін у статусі і структурі лісокористувачів, які розпоряджаються іншими 36 % лісового фонду держави. Паралельно з розвитком процесів реформування лісової галузі в Україні відбувалося формування, становлення і зростання впливу на його перебіг інститутів громадянського суспільства, які сприяють консолідуванню зусилля лісівників, громадянського суспільства, науковців і держави для забезпечення сталого управління лісами і лісовим господарством України. Проте цей вплив істотно зменшився з початком повномасштабної агресії росії проти України і запровадженням правового режиму воєнного стану. Обґрунтовано, що окрім проведеного адміністративного реформування галузі, також необхідно удосконалити систему оподаткування діяльності лісокористувачів усіх відомств і форм власності, з метою стимулювання ведення ними сталого, близького до природного, лісового господарства. Для забезпечення сталості управління лісами і лісовим господарством доцільно завершити формування національного інституційного середовища, що передбачає актуалізування законодавчої бази (формальні правила), врахування суспільної думки (неформальні правила) і підвищення рівня відповідальності органів державної влади. Формування законодавчої бази передбачає ухвалення Законів України "Про національну лісову політику", "Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства "Ліси України"", "Про ринок деревини".