Ефективність правового механізму здійснення екологічного підприємництва в Україні в контексті інтеграції до глобальних екологічних ініціатив - Матвеєв, М. Е.; Мурин, Р. В. (Ефективність державного управління, 2024)
Здійснено комплексний аналіз нормативно-правової бази екологічного підприємництва в Україні, яка є одним із ключових елементів сталого розвитку країни та забезпечення екологічної безпеки. Розглянуто основні законодавчі акти, що регулюють екологічну діяльність бізнесу, зокрема Конституцію України, Закони "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про екологічний аудит", "Про оцінку впливу на довкілля", "Про відходи" та інші нормативні документи. Особливу увагу приділено аналізу підзаконних актів, що деталізують механізми реалізації екологічних норм, та оцінено їхню ефективність у сучасних умовах. Висвітлено значення міжнародних угод, таких як Кіотський протокол, Паризька угода, Орхуська конвенція, Базельська конвенція, які визначають напрями інтеграції України до глобальної системи екологічного менеджменту. Розкрито важливість гармонізації національного законодавства з європейськими директивами, що є одним із ключових етапів євроінтеграційних процесів. Окремо акцентовано увагу на ключових викликах нормативно-правової бази, серед яких: недостатня гармонізація законодавства з європейськими стандартами; слабкий контроль за дотриманням екологічних норм; брак фінансових стимулів для підприємців; відсутність дієвих механізмів стимулювання інновацій у сфері екології; низький рівень екологічної свідомості серед бізнесу та громадськості. На основі проведеного аналізу запропоновано перспективи вдосконалення нормативно-правової бази екологічного підприємництва, які охоплюють: гармонізацію зі законодавством ЄС, розроблення та впровадження фінансових механізмів підтримки екологічного бізнесу, таких як "зелені" кредити, субсидії, пільги та "зелені" облігації. Рекомендовано впровадження цифровізації регуляторних процедур для спрощення екологічного контролю, посилення державного нагляду, популяризацію екологічної освіти та формування культури сталого розвитку. Особливу увагу приділено впровадженню інновацій та розвитку публічно-приватного партнерства для реалізації екологічних проектів, спрямованих на скорочення викидів, ефективне управління відходами та розвиток відновлюваної енергетики. Наголошено, що вдосконалення нормативно-правової бази сприятиме залученню інвестицій, створенню сприятливих умов для екологічного підприємництва, підвищенню конкурентоспроможності України на міжнародному ринку та зміцненню її іміджу як держави, що підтримує глобальні екологічні ініціативи.