Оцінка потенціалу впровадження зеленого маркетингу у лісовому господарстві - Кульчицька, Е. А.; Мурин, А. В. (Ефективність державного управління, 2024)
Дослідження спрямоване на оцінювання потенціалу впровадження зеленого маркетингу в лісове господарство, яке є важливою складовою частиною сталого розвитку та збереження природних ресурсів. Проаналізовано теоретичні основи зеленого маркетингу, його значення для сталого розвитку та роль у вирішенні актуальних проблем лісового господарства, таких як незаконне вирубування лісів, деградація екосистем та неефективне управління ресурсами. Оцінено основні інструменти і методи зеленого маркетингу, які можуть бути адаптовані до потреб галузі, а також проаналізовано переваги та бар’єри їх впровадження в контексті українського лісового господарства. Застосовано методи аналізу, статистики, порівняльного аналізу та SWOT-аналізу для визначення сильних і слабких сторін галузі, а також можливостей і загроз, пов’язаних із впровадженням зелених стратегій. Серед основних можливостей виділено зростання попиту на екологічно чисті товари та послуги, підтримку державних і міжнародних програм фінансування, а також потенціал для розвитку екотуризму та впровадження інноваційних технологій. Натомість серед загроз визначено низьку обізнаність споживачів щодо важливості екологічно орієнтованих товарів, нестабільність ринку та конкуренцію з підприємствами, що не дотримуються принципів сталого розвитку. Результати дослідження демонструють значний потенціал зеленого маркетингу для підвищення екологічної свідомості, конкурентоспроможності підприємств та збереження лісових ресурсів. Запропоновані рекомендації охоплюють фінансову підтримку у вигляді податкових пільг, створення фондів для екологічних проєктів, освітні програми для підвищення кваліфікації персоналу, а також заходи з екологічного брендингу та діджиталізації процесів. Використання міжнародного досвіду (на прикладі Швеції та Канади) свідчить про ефективність впровадження зеленого маркетингу для підвищення довіри споживачів і модернізації галузі. Наголошено на важливості комплексного підходу до впровадження зелених стратегій, що охоплює активну інформаційну роботу, вдосконалення законодавчої бази та залучення інвестицій. Отримані результати підтверджують гіпотезу про те, що зелений маркетинг є ефективним інструментом для підвищення сталості та конкурентоспроможності лісового господарства України. Реалізація запропонованих заходів сприятиме формуванню позитивного іміджу галузі, розвитку екологічно відповідальної бізнес-культури та покращенню екологічного стану країни загалом.