Структурні зрушення ринку праці енергетичного сектора в контексті викликів сьогодення - Покровська, Н. М. (Ефективність державного управління, 2024)
Розглянуто, як енергетична криза, що виникла в Європі та зачепила багато країн світу і була спричинена вторгненням Росії в Україну, істотно змінила глобальні енергетичні ланцюги постачання та підштовхнула країни до диверсифікації та пришвидшення переходу до чистої енергетики та декарбонізації. Внаслідок цього, на енергетичний сектор покладено важливу роль у забезпеченні енергопостачання в умовах нестабільності. Успіх цих зусиль залежить від здатності енергетичного сектору залучати нових працівників та здійснювати масштабне навчання кадрів. Доведено, що стратегії диверсифікації в енергетиці можуть охоплювати розширення виробничих потужностей, освоєння нових видів енергії, а також інвестування у розвиток нових технологій для зменшення впливу зовнішніх чинників. Українські енергетичні компанії не лише активно шукають професійні кадри, але й тісно співпрацюють зі закладами освіти, що їх готують, через дуальну освіту. Це зумовлено необхідністю забезпечення енергетичної безпеки, відновленням зруйнованої інфраструктури та пошуком нових енергоефективних технологій. Сфокусовано на аналізі ринку працевлаштування в енергетичному секторі з огляду на світові тенденції. Частково розглянуто вплив руйнівної сили війни на ринок праці в енергетиці та зміни у попиті на кваліфікованих працівників, а також необхідність адаптації до нових вимог ринку праці в умовах кризових ситуацій. Проаналізувавши наукові публікації, зроблено висновок про недостатність комплексних досліджень щодо розуміння тенденцій, які спостерігаються в енергетичному секторі з урахуванням специфіки ринку праці та глобальних трансформацій. Окрему увагу доцільно приділити розгляду спільних та відмінних рис ринку праці енергетичної галузі, зокрема в контексті потреби у висококваліфікованих кадрах та інноваційних технологіях при переході до декарбонізації.