Методи реалізації інноваційних технологій в діяльності проєктних команд у публічному управлінні - Оліярник, В. В.; Романовський, О. О. (Ефективність державного управління, 2025)
Обґрунтовано «трикутник стійкої цифровізації» для публічного управління України. Порівняльний аналіз восьми міжнародних досліджень (Португалія, Німеччина, Велика Британія, Естонія, Іспанія, Бразилія та ін.) показує: масштабування електронних послуг провалюється, коли гроші, команди й технології рухаються різними темпами. Автори пропонують три взаємозалежні опори: (1) гнучкий бюджет – типовий «цифровий контракт» із резервом на прототипи та поквартальною ревізією; (2) автономні команди цифрових сервісів із прямим мандатом, трирічним фондом і відкритим кодом; (3) відкрита державна платформа з базовими модулями автентифікації, платежів, сповіщень і аналітики, доступними через публічний каталог програмних інтерфейсів. Для перевірки концепції запропоновано п’ять мінімальних кроків: запровадження «цифрового контракту», пілотна субвенція громадам, запуск першої автономної команди, відкриття каталогу інтерфейсів та публікація етичних декларацій із зовнішнім аудитом. Очікуваний результат – скорочення часу виведення послуги вдвічі, економія бюджету на третину та підвищення довіри користувачів до 80 %. Отримані висновки формують практичну дорожню карту переходу від розрізнених «цифрових островів» до цілісної держави-сервісу.