Технологічні інновації як основа успіху екологічного бізнесу - Матвеєв, М. Е.; Мурин, Р. В. (Ефективність державного управління, 2025)
Застосування технологічних інновацій у сфері екологічного бізнесу стає ключовим фактором формування конкурентоспроможної, відповідальної та ресурсоефективної економіки. У статті проаналізовано значення інноваційних технологій як фундаменту сталого розвитку та модернізації бізнес-моделей, орієнтованих на екологічну безпеку. Розглянуто, як використання "зелених" технологій сприяє мінімізації негативного антропогенного впливу на довкілля, оптимізації виробничих процесів, зниженню енергоспоживання та обсягів відходів. Особливу увагу приділено технологіям, які забезпечують ресурсозбереження, перехід до альтернативних джерел енергії, підвищення енергоефективності та формування циркулярної економіки. Виявлено, що їх впровадження не лише покращує екологічні показники, а й створює умови для зниження витрат, інноваційного оновлення підприємств та збільшення їхньої адаптивності до змін глобального ринку. На прикладах із секторів енергетики, транспорту, аграрного виробництва та переробної промисловості продемонстровано ефективність екологічно орієнтованих технологічних рішень. Автори наголошують на потребі державної підтримки – через податкові стимули, програми фінансування інновацій та пільгові кредити – для розширення доступу малих і середніх підприємств до технологічних рішень. Також окреслено перспективні напрями подальших досліджень, серед яких – розроблення правових механізмів стимулювання технологічного оновлення, оцінювання екологічного ефекту від впровадження інновацій та аналіз їх довгострокового впливу на економіку і довкілля.