Інноваційні підходи до управління лісовим господарством України, сучасні виклики - Муравйов, Ю. В. (Ефективність державного управління, 2025)
Встановлено, що лісове господарство України та всі галузі комплексного природокористування стикається з численними викликами, пов’язаними зі збереженням екологічного балансу, забезпеченням сталого розвитку, еколого-економічною ефективністю, правами власності та користування ресурсами. Лісове господарство відіграє ключову роль у підтримці екологічного балансу, економічного розвитку та соціальної стабільності. Досліджено стратегічні напрями розвитку лісового господарства через інтеграцію інноваційних рішень. Розроблено стратегічні плани та способи впровадження ефективних технологій для збереження лісів. З’ясовано суттєвий вплив інноваційного підходу до управління галуззю, враховуючи запровадження сучасних технологій, що є основою для вирішення систематичних проблем. Проте сучасні виклики, враховуючи зміну клімату, дефіцит природних ресурсів, інтенсивну їх експлуатацію, соціально-економічні перетворення, зміну суспільних цінностей, військові дії на території України, потребують управлінських інноваційних підходів. У цьому контексті стає важливим переосмислення стратегій розвитку з урахуванням принципів сталості. Тому сучасні стратегії розвитку лісового господарства та всі дотичні галузі лісового комплексу повинні враховувати швидкі зміни і тенденції розвитку суспільних відносин як у глобальному, так і локальному вимірах. Охарактеризовані тенденції неможливо враховувати без швидкого ухвалення інноваційних управлінських рішень, що підтверджує актуальність нашої роботи. Проаналізовано сучасні виклики та перспективи розвитку лісового господарства України крізь призму управлінських інновацій. Увагу приділено міжнародним управлінським моделям (Австрія, Швеція, Польща, Канада), які можуть бути адаптовані в Україні. Запропоновано створення Національної програми інтеграції управлінських інновацій із залученням регіональних пілотних проєктів, цифрових платформ, систем сертифікації та індикативного планування. Поєднання теоретичних основ і прикладного підходу сформувало наукову новизну у формування ефективного інноваційного лісоуправління за умов сучасних викликів.