Інтеграція екологічної логістики в сучасні системи операційного менеджменту та управління продажами - Вайданич, Т. В.; Кульчицька, Е. А.; Наливайко, Н. Я. (Ефективність державного управління, 2025)
Досліджено актуальність інтеграції екологічної логістики в систему операційного менеджменту та управління продажами в контексті зростання вимог до сталого розвитку та посилення екологічної свідомості споживачів. Обґрунтовано необхідність системного підходу до впровадження екологічних принципів у всі етапи логістичних процесів з метою підвищення ефективності, конкурентоспроможності підприємств і зменшення негативного впливу на довкілля. Узагальнено сучасні теоретичні підходи до сталого управління товарорухом та продажами, проаналізовано наявні практики екологічної логістики в ланцюгах постачання та окреслено можливості адаптації світового досвіду до українських реалій. Особливу увагу приділено ризикам грінвошингу та маніпулятивного екологічного маркетингу, що ставлять під загрозу довіру споживачів до екологічно орієнтованих брендів. Проаналізовано також сучасні канали екологічного товароруху, визначено термінологічний апарат сталого розподілу та систематизовано переваги «зеленої» логістики для бізнесу. Наведені статистичні дані свідчать про зростання споживчого попиту на екологічну продукцію, готовність ринку сплачувати за екологічну логістику та тенденцію до зростання інвестицій у відповідні технології. Встановлено, що традиційні підходи до управління продажами та товарорухом часто не відповідають сучасним вимогам споживачів і нормативно-правовим стандартам як в Україні, так і на міжнародному рівні. Це стримує розвиток ринку екологічної та органічної продукції, знижуючи конкурентоспроможність підприємств. Розроблено практичні рекомендації з упровадження екологічної логістики в бізнес-процеси підприємств, а також визначено перспективні напрями подальших досліджень у сфері сталого розвитку логістичних систем. Представлений підхід дає змогу сформувати інтегровану стратегію управління, що поєднує економічну доцільність із екологічною відповідальністю.