Концептуалізації категорії "реінтеграція" в західноєвропейському науковому дискурсі у зв’язку з війною в Україні - Калашник, Н. С.; Грубель, І. М. (Ефективність державного управління, 2025)
Здійснено аналіз реінтеграції як предмету дослідження в межах сучасної західноєвропейської науки, що дало змогу систематизувати основні дослідницькі підходи, вказати на методологічні критерії її ідентифікації у постмодерний період. Відповідно до цього наведено основні умови та фактори, які зумовлюють виникнення реінтеграційних процесів та інструментарій реагування на них з боку держав різного рівня структурно-функціональної організації. Показано реінтеграцію як інструментарій відновлення структурної цілісності суспільства, шляхом адаптації до нових умов його життєдіяльності та відновлення територіальної цілісності держави як взаємодетермінований процес. Охарактеризовано сутність реінтеграції у взаємодії із процесами інтеграції та зворотної міграції, в основі чого лежить збереження відповідного рівня ідентичності населення. Наведено методологічні та концептуальні суперечності, представлені в межах сучасних підходів західноєвропейських вчених стосовно первинності реінтеграційних пріоритетів. Ідентифіковано реінтеграцію як структурно-функціональну умову відновлення порушеної інституційно-організаційної сталості життєдіяльності суспільства. Встановлено, що відсутність належного термінологічного обґрунтування поняття реінтеграція та єдиної концептуалізації щодо первинності чи вторинності реінтеграції населення та реінтеграції територій заклало методологічний розрив між ученими щодо вивчення цього явища та з’ясування його структурного призначення для оптимізації сучасних геополітичних процесів.